ezustvereb

Az Ezüstsas 2008 végén leszállt. Azzal próbálok boldogulni, ami maradt utána. Mondhatni, rendezem, eladom a hagyatékot.

Legutóbb erről beszéltünk...

free counters

Bányászati érdemérem

2010.01.04. 20:28 | 21 hónap | Szólj hozzá!

A bányászatról szóló 1960. évi III. törvény megállapítja, hogy a bányászokat nehéz munkájuk és a bányászatnak az ország gazdasági életében elfoglalt jelentősége alapján - mind erkölcsi, mind anyagi tekintetben - elismerésben részesíteni. E rendelkezés alapján alapította a Minisztertanács a Bányász Szolgálati Érdemrendet a 9/1961. (III.30.) Korm. számú rendeletével. Eszerint Bányász Szolgálati Érdeméremmel lehet kitüntetni a bányászatban azokat a dolgozókat, akik kötelességüket hosszabb ideje, megszakítás nélkül jól és fegyelmezetten teljesítik. Az érdeméremnek bronz, ezüst és arany fokozata van.
Az érdemérem bronz fokozata adományozható azoknak a föld alatt dolgozóknak, akik legalább 10 évet és azoknak a külszíni dolgozóknak, akik legalább 15 évet, az érdemérem ezüst fokozata adományozható azoknak a föld alatt dolgozóknak, akik legalább 20 évet és azoknak a külszíni dolgozóknak, akik legalább 25 évet, az érdemérem arany fokozata adományozható azoknak a föld alatt dolgozóknak, akik legalább 30 évet töltöttek munkaviszonyban a bányászatban. A munkaviszonyban töltött idő megállapításánál az 1945. évi április hó 4. napja után eltöltött időt lehet figyelembe venni. A kitüntetés adományozásához kapcsolódik a hosszú szolgálati idő után járó hűségjutalom.
Az arra érdemes dolgozókat kitüntetésre a miniszter (országos hatáskörű szerv) vezetője terjeszti elő.
A kitüntetés leírása:
A Bányász Szolgálati Érdemérem jelvény 36 mm átmérőjű, 4 mm széles babérkoszorú veszi körül, középen fent 10 mm átmérőjű címerrel, alatta keresztbe fektetett bányászkalapács. A babérkoszorún belül 4 mm széles, zománcozott alapon kör alakban "Bányász Szolgálati Érdemérem" felírás van, amely a címer két oldaláig terjed.

Forrás: A Magyar Népköztársaság kitüntetései - szerzői munkaközösség, Közgazdasági és jogi könyvkiadó, 1979

 

Ebből volt sorozat is, szalagos és szalag nélküli. Két csemege volt két darab rákosi-címeres bronz fokozat (a szöveget értelmezve kiderül, hogy mást nem is adtak ki akkor), koronás címeres gyámánt és bronz fokozat.

Eladtam belőle a két rákosit, az egy koronás címeres bronz fokozatot (köszönöm a javítást a vaterán patria001-nek), fent van még egy teljes szalagos és egy teljes szalag nélküli sor. A fiókban is hever még pár darab belőle, van egy sérült, amiről lepottyant a címer - amit nem találok.

Egy komplett sorozatot pedig a nagybörzsönyi bányász múzeumnak ajándékoztam. Róluk bővebben itt.

 

Címkék: kitüntetés bányász

A bejegyzés trackback címe:

https://ezustvereb.blog.hu/api/trackback/id/tr671631201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása