ezustvereb

Az Ezüstsas 2008 végén leszállt. Azzal próbálok boldogulni, ami maradt utána. Mondhatni, rendezem, eladom a hagyatékot.

Legutóbb erről beszéltünk...

free counters

K.u.K - azaz Kitüntetés újból Kvíz 0318

2010.03.18. 08:30 | 21 hónap | 5 komment

A szalag zöldje kicsit fakó, viszont így szebb a zománc színe.

Őt vajon mivel lehetett kiérdemelni?

verébszemmel: (3/5)
szerintetek: (5/5)

Címkék: kitüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://ezustvereb.blog.hu/api/trackback/id/tr371804719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lombrágó 2010.03.18. 09:17:56

Hú, ez nekem nagyon tetszik. Valaki fejtse meg!

vén betyár 2010.03.18. 10:21:20

@Lombrágó: Én is nagyon szeretném tudni!Hol van Ren42?Segítség!

wraith42 2010.03.18. 10:56:48

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje.

A Horthy-korszak alapvető rendjelszerü kitüntetése. Könyvet lehetne írni róla, de megpróbálom összefoglalni :)
Magyar Érdemkereszt és Érdemérem néven alapította Horthy 1922-ben. Kezdetben a kereszteknek I-V-ig számozott osztályai voltak. Az I. osztály fölött meg létezett az alkalmi nagykereszt, a II. oszztály a csillaggal is külön fokozat volt. A képen látható kereszt a IV. osztálynak felelt meg, az V. osztály hasonló volt, csak a keresztszárak nem voltak zománcozva. Az V. osztály alatt pedig még a Magyar Ezüst ill Bronz Érdemérem állt.
1935-ben változtatták meg a Magyar Érdemkereszt nevét Magyar Érdemrend-re. A fokozatok neveit is megváltoztatták (nagykereszt, középkereszt csillaggal, középkereszt, tisztiekereszt, lovagkereszt). Az V. osztály megszűnt, helyette Magyar Arany, Ezüst ill. Bronz Érdemkereszt került bevezetésre.
Kezdetben ezt is kétféle szalaggal adományozták. A képen is látható zöld szalagon a polgári tagozat számára, a piros-fehér szegélyű zöld szalagon pedig a katonai tagozat számára. 1939-től ezt is adományozták hadiszalagon (zöld-fehér szegélyű piros szalag), ill hadidíszítménnyel és kardokkal. A hadidíszítményt az alsó és oldalsó keresztszárak közötti babérággal jelölték, de csak csillagokon ill a tisztikereszteken, amúgy a hadiszalag töltötte be a szerepét. A kardok pedig a keresztszárak között voltak láthatók.
Lényegében a Tildy kormány is átvette, bár persze megváltoztatott alakban, Magyar Köztársasági Érdemrend néve. A keresztszárak szélét piros zámoncozás díszítette, középen pedig vörös mezőben nemzetiszín címerpajzs van. Természetesen csak 1949-ig létezett.
A rendszerváltás után ismét feltámasztották és Magyar Köztársasági Érdemrend néven adományozzák. A jelenlegi verzió a Horthy korszakbeli zöld változatra hasonlít, annyi különbséggel, hogy középen vörös mezőben a címer látható.

Lombrágó 2010.03.19. 10:51:54

@Ren42:
Köszi.
Úgy látom nem csak én járok Hozzád/Hozzátok tanulni :-)
süti beállítások módosítása