ezustvereb

Az Ezüstsas 2008 végén leszállt. Azzal próbálok boldogulni, ami maradt utána. Mondhatni, rendezem, eladom a hagyatékot.

Legutóbb erről beszéltünk...

free counters

Tanácsköztársasági Emlékérem

2010.01.09. 23:13 | 21 hónap | Szólj hozzá!

A Tanácsköztársasági Emlékérem kitüntetést a dicsőséges Magyar Tanácsköztársaság történelmi és forradalmi jelentőségű megalakulásának 40., illetve 50. évfordulója alkalmából adományozták. Az Emlkérmet a Vörös Hadsereg, a Vörös Őrség és a Magyar Tanácsköztársaság egyéb fegyveres alakulatainak azok a tagkai, valamint a Magyar Tanácsköztársaságnak azok a tényleges tisztviselői kaphatták meg, akik a Magyar Tanácsköztársaság különböző szerveiben, intézményeiben, illetőleg a Tanácsköztársaság védelmében tevékenyen részt vettek, és akik a magyar néppel, a munkásosztállyal, a Néköztársasággal szemben azóta is töretlen hűséget tanúsítottak.

Az Elnöki Tanács alapította az 1959. évi 6. számú törvényerejű rendelettel. Az 1969. évi 5. számú törvényerejű rendelet az 50. évforduló alkalmából ismét lehetővé tette az Emlékérem adományozását. A kitüntetés leírása a tvr. mellékleteiben található.

A kitüntetést tervezte: Tóth László.

A kitüntetés leírása: 38 mm-es, ezüst színezetű érem, patinázva. Középen egy zászlót magasra tartó katona alak, balkezében fegyverrel, a háttérben ötágú csillag körvonala sugarakkal díszítve, a csillag előtt tüzelőállásban levő löveg katonával és barokáddal, a jobb oldalon a háttérben gyárépület kéménnyel. Az érem felső szélén 3 mm nagyságú felirat: '1919-1959", illetve "1919-1969" évszámmal. Az érem hátlapján vízszintes elhelyezésben "Tanácsköztársasági Emlékérem" dombor felirattal. Az réem vastagsága 2,5 mm.

Az Melékérem szalagja: 45 mm széles vörös szalag, 1,5-1,5 mm széles fehér, illetve zöld szegéllyel, háromszög formára hajtogatva.

E kitüntetést az Elnöki Tanács 1959-ben 28.001, 1969-ben 6868 személynek adományozta.

Forrás: A Magyar Népköztársaság kitüntetései - szerzői munkaközösség, Közgazdasági és jogi könyvkiadó, 1979

Az 1919-es Tanácsköztársaság "kivívása, erősítése és védelmeterén kifejtett tevékenység elismérésére" 1959-ben osztották ki első ízben, majd az 50. évfordulón - 1969-ben - újból adományozásra került. Szalagsáv (miniatűrrel) tartozott hozzá.

Forrás: Kereszt, érem, csillag - Makai-Héri, Helikon Kiadó, 2002

2010.01.13.: Egy sorozat most fut belőle a vaterán.

 

 

Címkék: kitüntetés tanácsköztársaság tanácsköztársasági emlékérem

A bejegyzés trackback címe:

https://ezustvereb.blog.hu/api/trackback/id/tr361660277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása