ezustvereb

Az Ezüstsas 2008 végén leszállt. Azzal próbálok boldogulni, ami maradt utána. Mondhatni, rendezem, eladom a hagyatékot.

Legutóbb erről beszéltünk...

free counters

Április Negyedike Érdemrend

2010.01.26. 09:05 | 21 hónap | 1 komment

Ágai között sugarakkal díszített, aranyszínű, ötágú csillag. Gyöngysorszegélyes, kör alakú középmezején világoskék zománc háttér tengelyében feje fölé hajló pálmaágat tartó, álló aranyozott nőalak (a felszabadulási emlékmű főalakja), mellette nemzetiszínű, illetve vörös zománcos zászló látható. Hátoldala homorú.

Anyaga: aranyozott fém, zománc. Mérete: 40 mm.

Középen nemzetiszín csíkos, fehér selyemszalagon viselték, amelyen hátul feltűző van.

Az Elnöki Tanács 1984-ben alapította "a szocializmus építésében, a politikai, gazdasági, tudományos és kulturális élet terén, valamint a haza védelmében... és a társadalmi haladás előmozdításában szerzett kiemelkedő érdemek elismerésére". 1989-ig adományozták. Szalagság (miniatűrrel) tartozott hozzá.

Forrás: Makai-Héri: Kereszt, érem, csillag - Helikon kiadó, 2002

No, eddig a forrás. Kicsit ironikusnak tartom a "felszabadulási emlékmű" megnevezést, de legyen. 5 évig adományozták, ami nem hosszú idő. Kérdés, hogy hányat szórtak ki belőle. Erre vonatkozó adatot nem találtam, A Magyar Népköztársaság kitüntetései c. örökzöldből nekem a legújabb az 1979-es kiadás, ami érthető okokból ezt nem tartalmazza.

Egyébként ez volt a betanuló fotózás Hoerbivel.

Címkék: kitüntetés április negyedike érdemrend

A bejegyzés trackback címe:

https://ezustvereb.blog.hu/api/trackback/id/tr541702859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hungaryhonvéd 2010.01.26. 11:01:12

Esetleg a "nagy sörnyitó" elnevezés? =)

Ennek az éremnek sincs már 2 oldala...
Valamikor, talán a '60-as évektől, elkezdték "fosni" az egyes katonai és polgári kitüntetéseket, így sorszámot nem kaptak (igazolást igen), és tartalmi értékük lassan degradálódott...
süti beállítások módosítása