ezustvereb

Az Ezüstsas 2008 végén leszállt. Azzal próbálok boldogulni, ami maradt utána. Mondhatni, rendezem, eladom a hagyatékot.

Legutóbb erről beszéltünk...

free counters

Olimpiai láng

2010.02.12. 17:27 | 21 hónap | 2 komment

Az olimpiai láng az olimpiai játékok szimbóluma. Az olimpiai láng az ókori Görögországból származik, arra a hagyományra emlékezve, hogy Prométeusz ellopta a tüzet Zeusztól. A láng az ókori olümpiai játékokon a játékok ideje alatt égett. Az olimpiai lángot az amszterdami 1928. évi nyári olimpiai játékokon vezették be újra, és ezóta a modern olimpiai játékok része. Az olimpiai lánggal való futás a modern olimpiák része, amelynek során az olimpiai lángot Görögországból viszik az játékok helyszínére. Ennek nem volt ókori előzménye, Carl Diem vezette be Joseph Goebbels támogatásával az 1936. évi nyári olimpiai játékok alkalmával.

Idáig a wikipedia.

És lássuk, hogy az 1936-os hogyan is nézett ki. Annyit tudok róla, hogy miután Hestia meggyújtotta a lángot a tükör segítségével, az 3331 futó segítségével tette meg az Olympiától Berlinig tartó, 3187 km-es utat, alig 12 nap alatt.

A váltófutás minden résztvevője megtarthatta a Krupp AG által adományozott, természetesen Krupp acélból készült fáklyát, ami egyébként szemre eddig a legkisebb volt az olimpiák alatt. A fáklyákhoz adományozó levél is dukált, amit egyelőre nem találok (lehet, hogy nincs is).

Az eseményről bővebben Leni Riefenstahl "Olympia" c. filme értekezik.

És íme, "a" tárgy:

 

További hivatkozások:

Virtuális olimpiai múzeum fáklyagyűjteménye

New York Times virtuális képtára

Kellemes szórakozást kívánok a ma kezdődő téli olimpiához!

Címkék: olimpia fáklya

A bejegyzés trackback címe:

https://ezustvereb.blog.hu/api/trackback/id/tr111752681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.13. 00:32:35

Hogy mik nem vannak... Ezt a Goebbelses dolgot nem tudtam pl.

Ezeket nem sorszámozták? Vagy ez az 1936-ik?

:-)
süti beállítások módosítása