ezustvereb

Az Ezüstsas 2008 végén leszállt. Azzal próbálok boldogulni, ami maradt utána. Mondhatni, rendezem, eladom a hagyatékot.

Legutóbb erről beszéltünk...

free counters

Reggeli katonakép 0205

2010.02.05. 08:30 | 21 hónap | 4 komment

Grafomán huszár és társai...

Huszárok

Grafomán Csonka Feri Herta nevű lován. Meg a többiek. Egy biztos: ezek között nincs őgyelgő és teszetoszán ácsorgó. Nem véletlen, hogy nálunk is volt huszár. Ha előkerül, felteszem az obsitját.

Huszár főhadnagy

Perger Irma őnagyságának, aki nem mellesleg úrileány, valószínűleg igen hevesen vert a szíve, és csodás éve volt. És talán még volt is egy pár szép évük együtt - nem látom a pecséten az évszámot, talán 03.

Huszár hadnagy

Zsír új hacuka, irány a fotós :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezustvereb.blog.hu/api/trackback/id/tr241728483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.02.05. 12:27:47

A hosszúfalui (Szecseleváros, majd Négyfalu, Brassó vármegye) Perger Irma mintha már felbukkant volna címzettként valamelyik fotó hátoldalán.

Négyfalu régen és ma - kár, hogy elég kicsik a képek:

www.municipiulsacele.ro/afisare.php?id=182&cat=55

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.02.05. 13:34:07

@csurtus: Az apám által datált CD-ből kiindulva a képet a mostani határokon belül vásárolta, ezért könnyen előfordulhat, hogy Perger Irma pár év múlva már nem hosszúfalu lakója volt. Érdekes lenne utánalapozni.
Egyébként jelentem, előkerült egy hatalmas láda mindenféle papír, túrom mindet. Főleg most, hogy a nyuszijelmez debütált, és örökre az emlékes dobozba vándorol. Persze új feladat mindig adódik...

wraith42 2010.02.05. 13:34:36

Huszár 1.1: a képből nem jöttem volna rá (jó, mondjuk látszik, hogy nem lovassági kardja van), de a szövegből kiderül, hogy tüzért tizedes az írója. Az egységét nem találtam meg a szövegben. Viszont érdekes, hogy pont a 68. gyalogezredbeli komájának ír, Prágába. Jó lenne tudni mit csináltak ott a 68-asok ebben az időben :)

Huszár 2: jó kis korai kép, szerintem az 1860-as évekből, mert még a régi tipusú tábori sapkát viseli, nem a szemernyő nélküli piros lovassági sapkát.

Huszár 3: ha jól látom, akkor ugyanott és talán ugyanakkor készül fotó. Érdekes a különbség a zubbonyok között.

Huszár 5: na ő már a klasszikus szerelésben: piros lovassági sapka, sötétkék attila, piros nadrág. Valószinüleg a 11. huszárezred katonája, 1880-as vagy 1890-es évekből. Szépen látszik a lovas lövész ügyességi jelvénye

Huszár 6: még a csákóját is odarakta, de sajnos pont nem a legélesebb rész a képnek :(

Huszár főhadnagy: sajnos nem tudom eldönteni, hogy honvéd vagy a közös hadsereg tiszje-e, szerintem csak a csákó alapján lehetne, de sajnos nem azt viseli. Valaki ki tudja venni, hogy hol adták fel? Milyen puszta?

Huszár hadnagy: aki valójában egyéves önkéntes és még nem hadnagy (ld. sáv az ujjvégen ill nincsen csillagja) érdekes, hogy az attila szerintem teljesen tisztinek tűnik amúgy...

wraith42 2010.02.05. 15:23:44

Kicsit csaltam, mert szerintem a főhadnagy úr nem a piros magyarnadrágját viseli (nem látszanak a vitézkötések), de így sokkal jobban néz ki :)

www.postimage.org/image.php?v=aVtkYbr
süti beállítások módosítása